Mijn baas was een hunk!

‘Ik had hem al wel een paar keer gezien, maar nog nooit gesproken. Als ik naast hem in de lift stond voelde ik mij al rood worden. Toen ik een mailtje van hem moest beantwoorden heb ik wel honderd keer nagedacht over wat ik terug zou sturen, want ik wilde geen loser lijken. Deze man was namelijk de mooiste man die ik ooit had gezien. Tot het moment dat hij zijn mond opendeed…..’   
Dit hoorde ik laatst iemand vertellen op een verjaardag.                       

Een gemiste kans

Voor mij een heel herkenbaar voorval,  want ik doe niets liever dan naar de stem van anderen luisteren. En dan gebeurd het weleens dat ik ook een soort van afknap op iemands stem. Dat ik denk: wat ontzettend zonde, dat het je nog niet gelukt is om je stem of spraak te verbeteren. Het zou je zoveel op kunnen leveren!

 In het bovenstaande voorval zou het misschien een mooie liefde kunnen zijn, maar dit zou je ook zakelijk kunnen bekijken.
Als jij bijvoorbeeld op gesprek gaat naar een potientiële klant, of je moet een presentatie verzorgen dan wil je een goede indruk achterlaten. Je wilt professioneel en overtuigend overkomen. Je zorgt ervoor dat je er op je best uitziet en dat je weet wat je wilt zeggen. Maar de kans is klein dat je ook bedenkt hoe je je stem gaat inzetten om je ideale klant binnen te halen. En dat is een gemiste kans!

Je stem heeft invloed

Uit een onderzoek uit Glasgow bleek dat mensen je stem enorm snel beoordelen op betrouwbaarheid en vriendelijkheid. Eén ‘hallo’ is al genoeg om een gevoel op te roepen bij de luisteraar.

De knappe man uit het verhaal bleek te slissen en binnensmonds te spreken. Op zich is een klein slisje niet erg en kan het je juist wat meer toegankelijk maken, maar als je daarbij ook nog binnensmonds spreekt en bijna niet te verstaan bent, dan verlies je zeker aan overtuigingskracht en geloofwaardigheid. Het kan verwarring en irritatie opleveren, omdat de stem niet matcht met de looks en omdat je niet goed verstaanbaar bent. En daardoor kan het je klanten kosten in plaats van opleveren.

Aan je stem valt te sleutelen!

Je stem heeft dus meer invloed op je klanten dan je denkt!
Misschien heb je hier wel eens overnagedacht, maar heb je altijd gedacht dat er aan je stem toch niets te veranderen valt. Dan zeg ik je nu: Dat is niet waar!
Met behulp van stemcoaching valt er zeker te sleutelen aan je stem en kun jij je ‘hunk’ status behouden!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *